BLCN-registratie als fysiotherapeut

Kun je geregistreerd worden als leefstijlcoach bij het BLCN wanneer je fysiotherapeut bent en een verkort scholingstraject hebt gevolgd? Wat is een individuele accreditatie? Wat zijn de voordelen (en nadelen) van een BLCN-registratie? Een aantal vragen die regelmatig aan ons gesteld worden. We hebben voor je uitgezocht hoe het nu precies zit. Natuurlijk kun je ook op de site van het BLCN kijken om e.e.a. zelf na te lezen.

Wat is BLCN?

BLCN is de beroepsorganisatie voor HBO leefstijlcoaches. Iedereen in Nederland kan, mits hij een HBO of WO diploma heeft, HBO leefstijlcoach worden. Een aantal opleiders in Nederland biedt een opleiding aan waarmee je direct toegang krijgt tot het BLCN register. Deze opleidingen zijn 8, 12 of 19 dagen lang en houden geen rekening met de competenties die je als fysiotherapeut al in huis hebt. 

Voor het verwerven van een CooL licentie is het niet nodig om BLCN geregistreerd te zijn. Ook heeft zorgverzekeraar CZ deze eis laten vallen.

Registratie bij BLCN als je fysiotherapeut bent

Als je leefstijlcoach bent na het volgen van een door KNGF/SKF erkende opleiding zoals onze verkorte opleiding tot leefstijlcoach dan heb je helaas niet direct toegang tot het BLCN register. 
Toch is het mogelijk om je in te schrijven in het BLCN register. Dat kan namelijk via een zogenaamd individueel accreditatie traject. 

Alhoewel de meeste zorgverzekeraars een BLCN-registratie (voor fysiotherapeuten die leefstijlcoach zijn geworden) niet nodig achten, zijn er een paar verzekeraars die de BLCN-registratie verplicht stellen. Kijk dus goed na wat de preferente zorgverzekeraar in jouw regio eist.

Zorgverzekeraar CZ heeft deze eis per 1 april 2022 laten vallen: BLCN registratie is voor CZ niet meer verplicht!

Ook voor het verwerven van een CooL licentie is het niet nodig om BLCN geregistreerd te zijn, alhoewel sommige websites dit wel suggereren. Lees ook ons artikel over de CooL leefstijlinterventie.
Al met al zijn er dus nog weinig redenen om een BLCN-registratie te willen verwerven als je fysiotherapeut, oefentherapeut of diëtist bent.

Wat is een individuele accreditatie bij BLCN? 

BLCN heeft een accreditatie route die speciaal gemaakt is voor HBO en WO geschoolden die leefstijlcoach zijn geworden door een opleiding die niet erkend is door het BLCN zelf. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten die een door KNGF/SKF erkende verkorte opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd. In deze individuele accreditatie toon je zelf je competenties aan. De individuele accreditatie wordt uitgevoerd door een extern bureau dat BLCN hiervoor inschakelt; dit bureau is TCI.

Waar uit bestaat een individuele accreditatie?

De procedure heeft drie onderdelen (gegevens september 2021):

  • Een kennistoets over gezond leven (voeding, beweging, ontspanning/slaap en stress). Deze bestaat uit 25 meerkeuze vragen en een casus met open vragen. Een voorbeeld van deze toets vind je hier. Een beschrijving van de kennisonderdelen die worden getoetst vind je hier.
  • Een coachings toets om je coachings-skills aan te tonen. Deze toets bestaat uit een, door jou zelf opgenomen, video van een gesprek met een cliënt. Vervolgens word je in een zogenaamd criteriumgericht interview gevraagd toelichting te geven op de manier waarop je het gesprek hebt gevoerd. 
  • Een reflectie-opdracht; hierin dien je aan te tonen dat je op jezelf en je professionele rol kunt reflecteren. Ook moet je laten zien dat je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Kosten individuele accreditatie.

De toetsing is niet goedkoop, namelijk € 580,- voor de drie toetsen tezamen. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid doordat sommige toetsonderdelen met twee personen worden uitgevoerd; dus ‘dubbel uurtarief’. Voordeel daarvan is een betere betrouwbaarheid van de toetsing. Overigens is in het hoger onderwijs toetsen ‘met vier ogen’ zeer gebruikelijk.

Als je meer details wilt weten van dit individuele accreditatietraject voor BLCN-registratie kijk dan op de site van BLCN, TCI en lees dit document grondig. Voor vragen kun je het beste BLCN of TCI benaderen.

Een BLCN-registratie vraagt hoe dan ook dat je examens doet: binnen een opleiding of via TCI

Ervaringen deelnemers

Waarschijnlijk vraag je jezelf af of het haalbaar is om langs deze weg je BLCN-registratie te doen? Voor veel mensen is de toets ’te doen’. Uiteraard moet je wel aan de bak om te slagen voor de toetsen en kost deze voorbereiding de nodige tijd.
Als je besluit een opleiding te volgen waarbij je na de opleiding direct het BLCN-certificaat ontvangt realiseer je dan dat je tijdens deze opleiding ook bovenstaande toetsen (incl. voorbereiding) zult moeten afleggen.
Een BLCN-registratie vraagt dus sowieso van je dat je 3 examens/toetsen aflegt om je BLCN-certificaat te krijgen.

Reacties zijn gesloten.