Driedaagse cursus Motiverende Gespreksvoering

De Gespreksacademie®

Merk je dat je patiënten wel naar je adviezen luisteren, maar niet doen wat je hen adviseert? Weet je wél wat je patiënten anders zouden moeten doen, maar níet hoe je ze zover kan krijgen om dat ook te doen? Ben je geïnteresseerd in methoden om de patiënt in beweging te krijgen? Bij bovenstaande vragen gaat het veelal om het veranderen van (gewoonte-)gedrag. Omdat de motivatie om te veranderen een goede voorspeller is van de feitelijke verandering is het belangrijk dat hulpverleners aandacht besteden aan de intrinsieke motivatie voor verandering.

De cursus motiverende gespreksvoering biedt de mogelijkheid om samen met je patiënt deze intrinsieke motivatie tot verandering te onderzoeken en te vergroten. Motiverende gespreksvoering blijkt een effectieve methode om de motivatie van patiënten actief te ontdekken, exploreren en te ondersteunen. Het is een cliëntgerichte én directieve methode om te bevorderen dat de patiënt intrinsiek gemotiveerd wordt tot (gedrags-)verandering. Je leert in deze training deze effectieve benadering in de behandeling/begeleiding van (uitdagende) patiënten/cliënten

Onderwerpen die in deze training aan bod komen:

 • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering.
 • de vier processen van motiverende gespreksvoering.
 • wat is ambivalentie en hoe kun je hiermee, samen met je patiënt, effectief werken?
 • hoe versterk je de intrinsieke motivatie van de patiënt?
 • ontwikkel je vijf belangrijkste gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven en Informatie geven.
 • hoe herken, ontlok en exploreer je ‘verandertaal’?
 • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe kun je dit herkennen en er effectief mee omgaan?
 • reflectie op je eigen gespreksstijl.

Motiveren tot verandering

De cursus bestaat uit een combinatie van korte theoretische inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspel, discussie, simulatie, praktijksituaties en korte oefeningen. Tussen de tweede en derde cursusdag krijg je de gelegenheid (dit is facultatief) om een gespreksopname te maken van jezelf en een patiënt, dit gesprek kort van eigen commentaar te voorzien en het geheel door je trainer van individuele feedback te laten voorzien.

De driedaagse training/cursus motiverende gespreksvoering voor fysiotherapeuten is door het KNGF en het Keurmerk Fysiotherapie geaccrediteerd voor 30 punten (register Algemeen Fysiotherapeut en Psychosomatisch Fysiotherapeut) en is erkend door Claudicationet voor fase wit (voorheen blauw). Lees hier meer over de scholingseisen van Claudicationet. Ook voor andere (para)medici is deze cursus geschikt en is accreditatie verkregen voor 30 punten bij het ADAP (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huidtherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, MBB’ers). Tenslotte is de cursus geaccrediteerd door de Stichting Chiropractie Nederland met 21 punten.

Is een driedaagse cursus je te lang? Dan is mogelijk de tweedaagse cursus iets voor jou. Manueeltherapeut, sportfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut én aangesloten bij Claudicationet? Volg dan eerst de tweedaagse cursus motiverende gespreksvoering voor manueeltherapeuten, sportfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten en daarna een aanvullende derde scholingsdag; je voldoet hierna ook aan de scholingseisen voor fase wit (voorheen blauw).

Cursusdata driedaagse Motiverende gespreksvoering

Gedurende het jaar kun je de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering op verschillende momenten volgen. De cursusdagen zijn telkens van 9.30 – 17.00 uur of van 13.30 – 21.00 uur. De cursuslocatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land gelegen. Onderstaand vind je de data.

 • 4, 11 maart en 23 april 2020, 13.30 – 21.00 uur. VOL
 • 26 mei, 9 en 30 juni 2020, 09.30 – 17.00 uur. Nog 1 plaats beschikbaar.
 • 30 september, 7 oktober en 4 november 2020, 09.30 – 17.00 uur. Nog 14 plaatsen beschikbaar.

De cursusprijs is € 695,- (geen btw verschuldigd!) Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie.
Wij werken met een totaalprijs, er zijn geen verdere bijkomende kosten (zoals btw, catering, etc.). Doordat de groep maximaal 15 personen groot is heeft jouw leerproces de maximale aandacht. Tevens ontvang je naar keuze op de tweede cursusdag de ‘gesprekswaaier Motiverende gespreksvoering’ ter waarde van
€ 14,95 óf het boek ‘Fysiotherapeutische gespreksvoering‘ ter waarde van € 27,95 gratis.

Vind je het leuk om deze cursus te volgen? Schrijf hieronder in! Na je inschrijving ontvang je (op werkdagen) binnen 24 uur een bevestiging per email. Controleer ook je ‘spam-box’, soms komen onze berichten hierin terecht. De algemene voorwaarden zijn op je inschrijving van toepassing.

Incompany

De cursus Motiverende gespreksvoering die Viaperspectief heeft ontwikkeld is ook als incompany training te volgen. Voor een praktijk, een zorggroep, een RGF, een (multidisciplinair) team in een revalidatiecentrum of verpleeghuis een nuttig en leerzaam traject.
Wil je een traject op maat? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Informeer vrijblijvend via ons offerte formulier.