Cursus Motiverende Gespreksvoering

Driedaagse cursus Motiverende Gespreksvoering

Merkt u dat uw patiënten/cliënten wel naar uw adviezen luisteren, maar niet doen wat u hen adviseert? Weet u wél wat uw cliënten/patiënten anders zouden moeten doen, maar níet hoe u ze zover kan krijgen om dat ook te doen? Bent u geïnteresseerd in methoden om de cliënt in beweging te krijgen? Bij bovenstaande vragen gaat het veelal om het veranderen van (gewoonte-)gedrag. Omdat de motivatie om te veranderen een goede voorspeller is van de feitelijke verandering is het belangrijk dat hulpverleners aandacht besteden aan de intrinsieke motivatie voor verandering. De cursus motiverende gespreksvoering biedt u de mogelijkheid om samen met uw cliënten deze intrinsieke motivatie tot verandering te onderzoeken en te vergroten. Motiverende gespreksvoering blijkt een effectieve methode om de motivatie van cliënten actief te ontdekken, exploreren en te ondersteunen. Het is een cliëntgerichte én directieve methode om te bevorderen dat de patiënt/cliënt intrinsiek gemotiveerd wordt tot (gedrags-)verandering. U leert in deze training deze effectieve benadering in de behandeling/begeleiding van (uitdagende) cliënten/patiënten.

Onderwerpen die in deze training aan bod komen:

 • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
 • de vier processen van motiverende gespreksvoering
 • wat is ambivalentie en hoe kunt u hiermee, samen met uw cliënt, effectief werken?
 • het versterken van de intrinsieke motivatie van de cliënt
 • versterken van de vier basis gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven
 • het herkennen, ontlokken en verder exploreren van ‘verandertaal’
 • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe het te herkennen en er effectief mee omgaan?
 • reflectie op de eigen gespreksstijl

Motiveren tot verandering

De workshop bestaat uit een combinatie van korte theoretische inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspel, discussie, simulatie, praktijksituaties en korte oefeningen. Tussen de tweede en derde cursusdag krijgt u de gelegenheid om een gespreksopname te
maken van uzelf en een cliënt, dit gesprek kort van eigen commentaar te voorzien, en het geheel door uw trainer van individuele feedback te laten voorzien. Dit alles voorafgaand aan de derde cursusdag. De driedaagse training/cursus motiverende gespreksvoering voor fysiotherapeuten is door het KNGF en het Keurmerk Fysiotherapie geaccrediteerd voor 30 punten (register Algemeen Fysiotherapeut) en is erkend door Claudicationet voor fase blauw.  Ook voor andere (para)medici is deze cursus geschikt en is accreditatie verkregen voor 30 punten bij het ADAP (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huidtherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, MBB’ers). Tenslotte is de cursus geaccrediteerd door de Stichting Chiropractie Nederland met 21 punten.

Is een driedaagse cursus je te lang? Dan is mogelijk de tweedaagse cursus iets voor jou. Manueeltherapeut, sportfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut én aangesloten bij Claudicationet? Volg dan eerst de tweedaagse cursus motiverende gespreksvoering voor manueeltherapeuten, sportfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten en daarna een aanvullende derde scholingsdag; je voldoet hierna ook aan de scholingseisen voor fase blauw.

Cursusdata driedaagse Motiverende gespreksvoering

Gedurende het jaar wordt de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering verschillende keren aangeboden. De cursusdagen zijn telkens van 9.30 – 17.00 uur of van 13.30 – 21.00 uur. De cursuslokatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land gelegen. Hieronder vind je de data.

 • cursus 2018 – 4: 14 en 15 november en 13 december 2018, 13.30 – 21.00 uur. VOL
 • cursus 2019 – 1: 30 januari, 6 februari en 6 maart 2019, 9.30 – 17.00 uur. VOL
 • cursus 2019 – 3: 21 en 22 mei en 26 juni 2019, 9.30 – 17.00 uur. Nog 11 plaatsen beschikbaar.
 • cursus 2019 – 5: 12 en 19 september en 31 oktober 2019, 13.30 – 21.30 uur. Nog 14 plaatsen beschikbaar.

De cursusprijs is € 695,- (geen btw verschuldigd!). Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie. Tevens ontvangt u naar keuze op de tweede cursusdag de ‘gesprekswaaier Motiverende gespreksvoering’ ter waarde van € 15,- óf het boek ‘Fysiotherapeutische gespreksvoering‘ ter waarde van € 26,95 gratis.

Inschrijven op de cursus in Driebergen? Vul het onderstaande contactformulier in. Je ontvangt dan (op werkdagen) binnen 24 uur een bevestiging per email en enkele weken voor de cursus de voorbereidingsopdrachten in je mailbox. De Algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Incompany

De cursus Motiverende gespreksvoering die Viaperspectief heeft ontwikkeld is ook als incompany training te volgen. Voor uw praktijk, een zorggroep, een RGF, een (multidisciplinair) team in een revalidatiecentrum of verpleeghuis een nuttig en leerzaam traject.
Wilt u een traject op maat? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Informeert u vrijblijvend via onze offerte formulier.