Tweedaagse cursus Motivational interviewing

De Gespreksacademie®

Coachen is van deze tijd. Ook in de fysiotherapie heeft coaching zijn intrede gedaan. De trend van de afgelopen 10 jaar is het werken vanuit een bio-psycho-sociale benadering en daarin heeft de fysiotherapeut, naast zijn aloude monteurs rol, ook een coachende rol. De fysiotherapeut coacht hierbij op verandering van gedrag van de patiënt en probeert het zelfmanagement te versterken. Motivational Interviewing is een aanpak die hierbij werkt! Maar de praktijk leert dat dit lastiger is dan dat het lijkt.

Motivational interviewing, of natuurlijk gewoon motiverende gespreksvoering, is een benadering die zich richt op het motiveren van de patiënt vanuit zijn eigen beweegredenen. Het is een ‘evidence based’ benadering die is ontstaan in de verslavingszorg. Een context bij uitstek waar intrinsieke motivatie cruciaal is maar tegelijkertijd ook niet gemakkelijk te bereiken.

In deze tweedaagse cursus Motivational Interviewing verwerf je praktische kennis over gedragsverandering en gespreksvoering. Waarom is het veranderen zo ontzettend lastig (ook bij jezelf) en wat heeft de patiënt nodig om zijn gedrag te veranderen? Naast praktische kennis vormt het zelf doen een vast onderdeel van het cursusprogramma.

Een reactie van menig cursist na het volgen van deze cursus is: ‘dit zou iedere zorgprofessional moeten volgen, dit is waar het eigenlijk bij iedere patiënt telkens over gaat!’ Met motiverende gespreksvoering leer je een stijl van communiceren met de patiënt die universeel is, altijd en overal toepasbaar. Een soort basis in je manier van werken met mensen.

Onderwerpen die in de cursus motivational interviewing aan bod komen:

 • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
 • de vier processen van motiverende gespreksvoering
 • wat is ambivalentie en hoe kun je hiermee effectief werken, samen met je patiënt?
 • ontwikkel je vijf belangrijkste gespreksvaardigheden verder: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven, Informatie geven
 • hoe herken, ontlok en exploreer je ‘verandertaal’
 • het combineren van motiverende gespreksvoering met educatie
 • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe het te herkennen en er effectief mee omgaan?
 • reflectie op je eigen gespreksstijl

Na het volgen van deze cursus beschik je over praktische en dagelijks toepasbare kennis en instrumenten/vaardigheden. Lees hier wat anderen van deze cursus vonden.
De inhoud van deze cursus is vrijwel gelijk aan de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering. Wel heeft de tweedaagse training op een aantal aspecten minder diepgang en ruimte om te oefenen.
Voor fysiotherapeuten die beweegprogramma’s willen uitvoeren of leefstijlcoaching is deze cursus zeer geschikt. Ook voor hen die een driedaagse training Motiverende gespreksvoering te lang vinden is dit een goed alternatief. 

Werk je vaak met patiënten met pijnklachten en ben je benieuwd wat motiverende gespreksvoering je hierbij te bieden heeft dan is onze andere tweedaagse cursus motiverende gespreksvoering mogelijk iets voor je. In deze cursus leer je motiverende gespreksvoering toepassen bij patiënten met muskuloskeletale pijnklachten. Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers manueel, bekken, sport en algemeen. Raadpleeg hier de cursuspagina van deze unieke cursus!

Cursusdata Motiverende gespreksvoering

Gedurende het jaar wordt de tweedaagse cursus Motiverende gespreksvoering verschillende keren aangeboden. De cursusdagen zijn telkens van 9.30 – 17.00 uur of van 13.30 – 21.00 uur. De cursuslocatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land. Onderstaand vind je de data.

 • 4 en 11 maart 2020, 13.30 – 21.30 uur. VOL 
 • 26 mei en 9 juni 2020, 09.30 – 17.00 uur. Nog 10 plaatsen beschikbaar.
 • 30 september en 7 oktober 2020, 09.30 – 17.00 uur. Nog 15 plaatsen beschikbaar.

De cursusprijs is € 495,- dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee/uitgebreide lunch en accreditatie.
Wij werken met een totaalprijs, er zijn geen verdere bijkomende kosten (zoals btw, catering, etc.). Doordat de groep maximaal 15 personen groot is heeft jouw leerproces de maximale aandacht. Tevens ontvang je naar keuze op de tweede cursusdag de ‘gesprekswaaier Motiverende gespreksvoering’ ter waarde van € 14,95 óf het boek ‘Fysiotherapeutische gespreksvoering‘ ter waarde van € 27,95 gratis.

Accreditatie is verleend door het KNGF voor 20 punten voor Algemeen Fysiotherapeut en Kinderfysiotherapie alsook voor het Keurmerk. Ook voor andere (para)medici is deze cursus geschikt en is accreditatie verkregen voor 18 punten bij ADAP (Ergotherapeuten, Diëtisten, Huidtherapeuten, Logopedisten, MBB’ers, Orthoptisten, Podotherapeuten, Optometristen, Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck). Verder is de cursus geaccrediteerd door de Stichting Chiropractie Nederland met 14 punten. Tenslotte is deze tweedaagse scholing geaccrediteerd door Claudicationet (voor fase blauw dien je onze driedaagse scholing te volgen).

Vind je het leuk om deze cursus te volgen? Schrijf je hieronder in! Na je inschrijving ontvang je (op werkdagen) binnen 24 uur een bevestiging per email.  Controleer ook je ‘spam-box’, soms komen onze berichten hierin terecht. De algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Incompany

De cursus Motivational Interviewing die Viaperspectief heeft ontwikkeld is ook als incompany training te volgen. Voor een praktijk, een zorggroep, een RGF, een (multidisciplinair) team in een revalidatiecentrum of verpleeghuis een nuttig en leerzaam traject.
Wil je een traject op maat? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Informeer vrijblijvend.