Basiscursus beweegprogramma chronische aandoeningen

Voor het aanbieden van een beweegprogramma in uw praktijk is het gewenst over voldoende deskundigheid te beschikken op het gebied van gedragsverandering en inspanningsfysiologie. De certificering die het KNGF heeft ontwikkeld en de eisen van de verzekeraars vermelden dit ook vaak. Deze deskundigheid kunt u ontwikkelen door bijvoorbeeld scholing te volgen, bijvoorbeeld een basiscursus beweegprogramma bij chronisch aandoeningen.

Gedragsverandering en beweegprogramma

Allereerst heeft u voldoende kennis nodig van de basis van gedragsverandering en hoe gedragsverandering door een fysiotherapeut is te ondersteunen. Vooral gespreksvoering is hiervoor belangrijk. U moet dan denken aan ‘shared decision making’ en ‘motiverende gespreksvoering’. Deze benaderingen hebben hun diensten inmiddels min of meer bewezen en maken daarom deel uit van een professionele begeleiding bij een beweegprogramma. In de cursus ‘motiverende gespreksvoering‘ komt deze benadering aan bod.

Inspanningsfysiologie en beweegprogramma’s

Naast deze kennis en vaardigheden vraagt het uitvoeren van een beweegprogramma bij mensen met een chronische aandoening voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van de inspanningsfysiologie. Hierbij gaat het ondermeer om testen en meten vanuithoudingsvermogen en kracht, het opstellen van trainingsprogramma’s en het uitvoeren hiervan. Complicerend hierbij is dat u in beweegprogramma’s vrijwel altijd te maken heeft met mensen die een chronisch aandoening hebben. En dat maakt testen en trainen een stuk ingewikkelder. Deze complexiteit staat centraal in de cursus ‘Inspanningsfysiologie bij beweegprogramma’s‘.

basiscursus beweegprogramma
basiscursus beweegprogramma

Beide cursussen samen, over gedragsverandering enerzijds en over inspanningsfysiologie anderzijds, vormen zo de ‘Basiscursus beweegprogramma bij chronische aandoeningen’. Daarmee bent u voldoende geschoold om te worden gecertificeerd. Ook krijgt u toegang tot vervolgcursussen van andere aanbieders zoals beweegprogramma’s bij COPD, beweegprogramma’s bij artrose, etc.

Dus wilt u beweegprogramma’s uitvoeren in uw praktijk en bent u nog niet geschoold hierin? Schrijf dan in op beide cursussen en volg daarmee de ‘Basiscursus beweegprogramma bij chronische aandoeningen’.

Reacties zijn gesloten.