Vincent Kortleve

Viaperspectief is het bedrijf van Vincent Kortleve. Hij is getrouwd en trotse vader van drie prachtige dochters.

Vincent Kortleve, geboren in 1966, startte zijn loopbaan als fysiotherapeut in 1988 en begon al snel met lesgeven. Uiteindelijk werkte hij 17 jaar als docent/trainer op een fysiotherapie bachelor opleiding.

For a bio from Vincent Kortleve in English, see his website ‘The Physio Communicator’.

Sinds 1998 is hij als zelfstandig docent/trainer werkzaam in het post-HBO onderwijs. Hij geeft veelvuldig trainingen aan zorgprofessionals in Nederland en België. De vaste thema’s daarin zijn gespreksvoering, motivatie, gedragsverandering, leefstijl en (persisterende of chronische) pijn. Hij is docent aan enkele Master Fysiotherapie opleidingen in Nederland. Ook is hij gastdocent aan de Universiteit Leuven (België).

Vincent is manueel therapeut en sinds 2004 Master of Arts Psychology. In deze studie bouwde hij zijn kennis en kunde met betrekking tot menselijk gedrag en gespreksvoering uit. Hij sloot deze studie af met de thesis De kracht van communicatie in de fysiotherapie.

Fysiotherapeutische gespreksvoering

In 2021 publiceerde hij alweer de tweede druk van zijn boek: ‘Fysiotherapeutische gespreksvoering‘. Een boek dat fysiotherapeuten (in opleiding) wil helpen in het voeren van een effectief en professioneel gesprek. Via de website www.fysiotherapeutische-gespreksvoering.nl kun je er meer over lezen en het boek ook bestellen. Daar kun je ook lezen dat het boek inmiddels is vertaald in het Engels en door Elsevier wordt uitgegeven.

Vincent werkt als specialist op het gebied van persisterende (chronische) muskuloskeletale pijn bij SMC papendal, locatie St. Maartenskliniek in Nijmegen.

Vincent: “Als fysiotherapeut ben je zelf één van de belangrijkste instrumenten. En zoals bij ieder ‘stuk gereedschap’ is onderhoud van het grootste belang om te zorgen dat alles goed blijft werken. Daarnaast vraagt het ‘helpen van patiënten’ dat je helder en professioneel communiceert. En dat is in de dagelijkse praktijk helemaal niet makkelijk.”

Hij is lid van het Motivational Interviewing Network of Trainers, MINT. Tevens is hij MINT-gecertificeerd trainer Motivational Interviewing. Bekijk ook zijn profiel op Linkedin en volg hem op Twitter. Ook kun je alles over fysiotherapeutische communicatie volgen op zijn blog: The Physio Communicator.

Vincent is een enthousiast wielrenner; een bezigheid die hem inspireert en (tijdens trainingen bijvoorbeeld) op goede ideëen brengt. Op deze video beklimt hij samen met enkele anderen de Mont Ventoux.