Als je als fysiotherapeut na een aantal jaren weer aan de slag wilt in de fysiotherapie moet je de nodige moeite doen om weer ‘aan de bak’ te komen.
Allereerst natuurlijk de eisen voor het BIG-register. Je moet immers ingeschreven staan als fysiotherapeut in het BIG register om te mogen werken als fysiotherapeut.
Daarnaast vereisen verzekeraars dat fysiotherapeuten, die rechtstreeks bij een zorgverzekeraar willen declareren en daartoe een contract afsluiten, ingeschreven staan in een kwaliteitsregister. In Nederland zijn er voor fysiotherapeuten anno 2021 twee mogelijkheden
- het KRF NL, Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (voorheen het CKR, centraal kwaliteits register) voor individuele fysiotherapeuten;
- het praktijk- en individuregister van Stichting Keurmerk Fysiotherapie.
Bovenstaande registers zijn min of meer gefuseerd, en toch ook weer niet, in het Kwaliteitshuis Fysiotherapie. Een ingewikkelde constructie, hier lees je er meer over.
Tenslotte wil je weer een netwerk opbouwen binnen de fysiotherapie zodat je meer kans maakt op een betaalde baan. Verder kiezen sommigen ervoor om eerst ervaring op te doen in een werkervarings plaats; een soort stage. Al met al veel geregel en uitzoeken. Hieronder enige informatie voor jou als herintreder op een rijtje.
BIG register
Iedere in Nederland werkende fysiotherapeut moet geregistreerd staan in het BIG-register wil hij/zij als fysiotherapeut zijn/haar beroep uit kunnen voeren. Als je je diploma in Nederland hebt behaald kun je je in principe inschrijven (her-registreren) in het BIG register. Wel moet je veelal een cursus volgen om je te kunnen her-registreren. Dit kan in Leiden en in Groningen, bij de daar gevestigde hogeschool. De kosten voor deze cursus bedragen € 2.500,- (anno 2021). In dit artikel over de BIG her-registratie cursus lees je meer over deze cursus.
Als je je diploma in het buitenland hebt behaald dan zijn er veelal allerlei voorwaarden aan registratie verbonden. De website van het BIG register helpt je hierin ook verder.
Registratie bij het KNGF (KRF NL) of stichting Keurmerk Fysiotherapie
Naast het BIG-register is er het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland. Het KNGF, het genootschap fysiotherapie, heeft dit KRF NL in het leven geroepen. Hierin kun je je als fysiotherapeut laten registreren.
Ook kent het KRF NL (KNGF) zogenaamde deelregisters waarin fysiotherapeuten die een erkende specialisatie hebben, staan geregistreerd. Zo zijn er deelregisters voor ondermeer manueel therapeuten, kinderfysiotherapeuten en bekkentherapeuten.
Stichting Keurmerk fysiotherapie heeft ook een kwaliteitsregister, dit is een zogenaamd praktijk register (dus geen individuele registratie maar per praktijk) maar daarnaast is er ook (inmiddels) een individueel register.
Afhankelijk van wat je werkgever vereist maak je deze keuze. De meeste fysiotherapeuten in Nederland staan ingeschreven bij het KNGF.
Inschrijven in het KRF NL als herintreder
Stel je wilt jezelf inschrijven in het kwaliteitsregister van het KNGF. Dan zijn dit de eisen:
- ingeschreven zijn in het BIG-register;
- een diploma fysiotherapie;
- een klachtenregeling hebben (dit kun je gelijk met je inschrijving regelen bij het KNGF);
- je verklaart dat je de KNGF-richtlijnen in acht neemt;
- je onderschrijft en houd je aan de beroepsstandaard met in acht neming van de patiëntveiligheid en wet- en regelgeving.
Inschrijven bij Stichting Keurmerk Fysiotherapie als herintreder
Inschrijven als herintreder bij Keurmerk kan op vergelijkbare wijze en voorwaarden als bij het KNGF.
Naast eisen op het gebied van scholing wordt van een individu ook verwacht dat, zodra hij ingeschreven staat, hij/zij zgn. kwaliteitsuren maakt, 4 peerreview bijeenkomsten bijwoont en jaarlijks een POP bijhoudt.
Uw herintreden in de fysiotherapie
Om weer aan het werk te gaan is het soms noodzakelijk eerst enige werkervaring op te doen in de setting waar je graag zou willen werken. Maak zelf contact met een mogelijke ‘stage-plaats’ en oriënteer je goed in welke setting je weer actief wilt zijn. Verder is het natuurlijk nodig scholing te volgen; het aanbod is groot. Benieuwd naar wat Viaperspectief je te bieden heeft? Kijk op onze cursuspagina en schrijf in op de nieuwsbrief.