Vergelijking GLI’s – welke moet ik kiezen?

In de gecombineerde leefstijlinterventie biedt je begeleiding aan mensen met een aan overgewicht gerelateerd gezondheidsrisico. Daartoe gebruik je een GLI programma. Maar welke moet je kiezen? Welke van de vier heeft de voorkeur? In dit artikel help ik je een stukje op weg in deze keuze.

Wat is een GLI? en welke zijn er?

Een GLI is de afkorting voor ‘gecombineerde leefstijlinterventie‘. Het is een programma van 2 jaar waarin je een client met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico begeleidt naar een gezondere leefstijl. Het programma wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Er zijn momenteel vier GLI’s die door de overheid zijn erkend en door (een deel van) de verzekeraars worden vergoed:

Iedere GLI is door een groep mensen ontwikkeld en wetenschappelijk getoetst. Het programma is eigendom van de ontwikkelaar. Door bij hen een licentie aan te vragen (en een dagdeel scholing te volgen) kun je zelf de GLI gaan aanbieden en help je de ontwikkelaars de GLI door te ontwikkelen en te blijven onderzoeken zodat de erkenning die zij nu hebben (van de overheid, via loketgezondleven.nl) ook in stand blijft.

Welke GLI wordt het meeste gebruikt (door fysiotherapeuten)?

Het korte en eerlijke antwoord is: dat is niet bekend. Er zijn geen openbare data die hier meer over zeggen. De licentiehouders van de GLI’s weten ongetwijfeld hoe vaak (en waar) hun GLI wordt aangeboden. Maar waarschijnlijk weten ze dit niet van andere GLI’s.

Welke GLI past het beste bij een fysiotherapeutische praktijk?

Helaas heeft ook deze vraag geen direct en helder antwoord. Of een GLI past hangt namelijk sterk af van jouw lokatie situatie. Is de praktijk in een dorp? welke samenwerking heb je (al) met andere hulpverleners? welke contacten heb je met de gemeente? en met sportaanbieders/sportverenigingen?

Een ander aspect is: hoe ziet het grootste deel van je doelgroep ‘eruit’? Werk je in een grote wijk in de stad waar veel laag opgeleide mensen wonen? Misschien is dan SSiB wel de beste keuze. Deze GLI is namelijk speciaal ontwikkeld voor (en met) deze groep. Naast dat de interventie ook geschikt is voor andere doelgroepen.

Vind jij dat de client niet alleen moet worden gecoacht maar dat je ook werkelijk beweegactiviteiten met de cliënten moet kunnen uitvoeren? Dan geniet SLIMMER of SSiB mogelijk jou voorkeur.

Wil je per se niet moeten samenwerken (maar het mag wel) met anderen? Dan past CooL mogelijk beter bij jou wensen omdat hier de leefstijlcoach (jij dus?) de centrale persoon is en ook uitvoerder op alle terreinen.

vergelijking GLI's: Cool, SLIMMER, SSIB en de Beweegkuur
Klik op de afbeelding om de vergelijking GLI’s te downloaden

Enfin…..keuzes die sterk afhankelijk zijn van jou situatie en persoonlijke voorkeur.
Mijn advies: werk bij dergelijke complexe problematiek (en dat is leefstijlverandering vaak) bij voorkeur multidisciplinair en ga er vanuit dat veranderen lastig is en dat je vaak met cliënten zult werken die kwetsbaar zijn. Leefstijl veranderen is namelijk ENORM LASTIG!

Om je nog wat verder op weg te helpen kun je het schema bekijken dat hiernaast/boven staat. Het vergelijkt alle vier de GLI’s met elkaar. Het is samengesteld door de licentiehouders zelf (pdf downloaden).

Wil je een cursus volgen om leefstijlcoach te worden zodat je een GLI kunt aanbieden? Kijk dan eens naar onze verkorte opleiding tot leefstijlcoach.

Wil je meer informatie over de diverse GLI’s?

Meer informatie over de GLI’s lees je in de vier artikelen op onze site over respectievelijk Cool, de Beweegkuur, SLIMMER, SSiB en X-Fittt.

Verder kun je natuurlijk terecht bij de ontwikkelaar van de GLI zelf:

Reacties zijn gesloten.