Stel je bent leefstijlcoach en je wilt een GLI gaan uitvoeren, welk programma kies je dan?
Voor het uitvoeren van een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie is anno maart 2021 door het RIVM en het Zorginstituut voor 4 programma’s erkenning verkregen: CooL, SLIMMER, De Beweegkuur en SSiB.
Erkenning houdt in dit geval in dat het RIVM aangeeft dat de effectiviteit van deze programma’s voldoende is om door zorgverzekeraars vergoed te gaan worden. De zorgverzekeraar zal vervolgens aangeven welke van deze programma’s zij willen vergoeden (en door wie uitgevoerd) en contracteren.
Voor de uitvoering van de GLI’s is structureel € 9 miljoen gereserveerd in de jaren vanaf 2020. In het eerste jaar 2019 was dit € 6,5 miljoen. In dit artikel meer informatie over deze programma’s.
Erkenning GLI voor CooL, SLIMMER, SSiB en de Beweegkuur
Alhoewel alle vier de genoemde programma’s 2 jaar duren en veel overeenkomsten hebben zijn er ook verschillen. Daarom hebben we de verschillende programma’s wat uitgebreider beschreven en de belangrijkste kenmerken ervan op een rijtje gezet (klik erop en je leest er meer over):
Helaas mag je niet zomaar een dergelijk programma gaan toepassen. Je hebt er een licentie voor nodig. Op bovenstaande pagina’s lees je hier ook meer over (klik op het programma van je keuze in de opsommming hierboven).
De licenties zijn er om het programma en een goede toepassing ervan min of meer te beschermen en ook om de programma’s verder te ontwikkelen.
Opleiding tot leefstijlcoach
Als fysio- of oefentherapeut is het mogelijk een GLI te gaan aanbieden. Hiervoor zijn aanvullende competenties nodig, deze staan los van de licentie van de interventies. Volg onze scholingspagina ‘verkorte opleiding leefstijlcoach’ om hiervan op de hoogte te blijven of schrijf in op onze nieuwsbrief, dan brengen we je bij nieuws automatisch op de hoogte.