Nieuwsbrief december 2021
Mise en place.
Je kent het begrip vast en zeker.
Letterlijk betekent het ‘op zijn plaats zetten’.
Het begrip komt uit de wereld van de chef-koks.
Voor een kok betekent het dat hij zich goed voorbereidt.
Hij snijdt alles, weegt de ingrediënten, zorgt dat alles op de goede temperatuur is, etc.
Dit doet hij om tijdens het koken zijn aandacht optimaal bij het recept en de juiste bereiding te kunnen houden.
Zo zorgt hij ervoor dat hij niets vergeet.
En dat hij uiteindelijk een echt lekker gerecht kan maken.
Mise en place maakt dat een chef-kok optimaal kan presteren op het cruciale moment.
Hoe staat het eigenlijk met jouw ‘mise en place’?
Om optimaal te presteren in je werk als zorgprofessional heb je ook een mise en place nodig.
Goede voorbereiding zodat je de patiënt optimaal kunt helpen.
Dus voordat je patiënt binnenkomt:
- zucht je een paar keer diep om je vorige patiënt uit je systeem te krijgen;
- heb je zijn/haar gegevens weer scherp in je hoofd;
- weet je wat je wilt gaan doen vandaag;
- maak je kort contact met je eigen lijfelijkheid door je concentratie even naar je ademhaling te brengen.
Mise en place betekent ook dat je je expertise ontwikkelt.
En daar kunnen wij je ook in 2022 weer bij helpen met een paar interessante nieuwe cursussen voor fysiotherapeuten in ons programma.
Goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk!
Wordt vervolgd.
Vincent