Cursus BIG her-registratie fysiotherapie

Sinds 1 januari 2014 staan fysiotherapeuten niet meer levenslang in het BIG register. Alle therapeuten hebben zich kunnen her-registreren of zijn uitgeschreven.

Ben je sinds 1 januari 2014 of later uitgeschreven dan is her-registratie nog steeds mogelijk: via deelname aan een zogenaamde EVC procedure of aan twee vijf-daagse cursussen. Deze twee cursussen (modules) behandelen respectievelijk de competenties screenen/diagnosticeren en behandelen.

De cursus BIG her-registratie fysiotherapie wordt gegeven door enkele hogescholen: Hogeschool Leiden en Hanzehogeschool Groningen. Het programma op beide opleidingen is hetzelfde en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • cursus 1, screenen en diagnostiek:
  • 5 cursusdagen met 36 contacturen,
  • 84 uur geschatte zelfstudie,
  • 40 uur stage (verplicht).
 • cursus 2, therapeutisch handelen:
  • 5 cursusdagen met 36 contacturen,
  • 84 uur geschatte zelfstudie,
  • 40 uur stage (verplicht).

Let op: de zelfstudie tijd van 84 uur per cursusdag is fors!! Verkijk je hier niet op en ruim voldoende tijd in tussen de cursusdagen om te studeren en voor te bereiden en aan opdrachten te werken.

Er is een stageverplichting (totaal 80 uur) welke parallel aan de cursusdagen vervuld moet worden om de interactie tussen patientenzorg en cursusinhoud te faciliteren.

Voor meer informatie over het volgen van de cursus voor her-registratie in het BIG register kun je de Hogeschool Leiden of Hanzehogeschool Groningen benaderen.

EVC procedure

Een manier om aan de BIG her-registratie cursus te ‘ontkomen’ is door het volgen van een zogenaamde EVC procedure. Deze procedure vraagt van de fysiotherapeut om door middel van enkele (onderbouwde) casustiek beschrijvingen en een zogenaamd assessment-gesprek zijn/haar competenties aan te tonen. Meer informatie is te vinden op de site van het BIG.

Her-registreren in het BIG

Heb je via EVC of het volgen van de her-registratie cursussen weer voldaan aan de BIG her-registratie eisen, schrijf je dan weer in in het BIG register. Als herintreder in de fysiotherapie een cruciale stap!

Als werkzame fysiotherapeut kan je je her-registreren in het BIG. Dit doe je op de website van het BIG. Log in met behulp van Digid, vul de gegevens in en vul je werkervaring en uren in. De kosten zijn 85,- euro (anno 2014).

En daarna….ouderwets bijscholingen volgen!

Ben je eenmaal weer ingeschreven kom dan nog eens op onze site kijken, mogelijk zit er een fysiotherapie cursus bij die je interesse heeft? Op het gebied van gespreksvoering, pijn of leefstijl?

Reacties zijn gesloten.