Met regelmaat verzorgen we met Viaperspectief zogenaamde ‘in house’ of incompany trainingen. Voor praktijken, instellingen, ziekenhuizen, hogescholen of universiteiten.
Om eerlijk te zijn doen we dat best vaak. Het gaat dan om incompany van één van onze bestaande cursussen, zoals een driedaagse cursus motiverende gespreksvoering of de ‘verkorte opleiding tot leefstijlcoach’. Maar ook regelmatig gaat het om speciaal op maat gemaakte trajecten of cursusprogramma’s.
Deze keer wil ik een inkijkje geven in één van deze trajecten. Namelijk, de incompany cursus Fysiotherapeutische gespreksvoering bij fysiotherapiepraktijk Funqtio in Venlo die ik, Vincent Kortleve, afgelopen week verzorgde.
Fysiotherapiepraktijk Funqtio
Funqtio is de praktijk van Rob Peters. Vorig jaar al werd ik benaderd door Rob. Of eigenlijk door één van zijn fysiotherapeuten, Lukas Vorstermans.
Ik leerde Lukas kennen tijdens de master MSK revalidatie aan de HAN. Hij raakte enthousiast over het thema gespreksvoering en realiseerde hoeveel hier ‘te halen’ valt.
‘Of ik een introductie workshop rond het thema gespreksvoering kon verzorgen voor de hele praktijk?’
Natuurlijk, met alle plezier!
Na de workshop spraken Rob en ik af om samen na te denken over een verdiepend ‘in house’ scholingstraject.
Want workshops zijn leuk, en heel geschikt om eens ergens aan te ruiken.
Maar om echt beter te worden in je gespreksvoering moet je het grondiger aanpakken.
Een incompany cursus fysiotherapeutische gespreksvoering is daar zeer geschikt voor.
Het programma van de incompany cursus
In samenspraak met Rob werkte ik een programma uit met specifieke topics.
Allemaal relevante thema’s in het fysiotherapeutische gesprek, en stuk voor stuk naast essentieel ook uitdagend. Zoals: ziektepercepties, meer eigen regie, verwachtingsmanagement en omgaan met weerstanden in het gesprek.
Om de therapeuten te helpen echt stappen te maken in hun competentie ontwikkeling kozen we voor het format van twee scholingsdagen met intervisie bijeenkomsten er tussenin en tevens een intervisie achteraf.
De scholingsdagen
De scholingsdagen bestaan uit het oefenen en toepassen van concrete strategieën in gespreksvoering en waarvoor bij voorkeur ook een wetenschappelijke basis is.
We discussiëren over de uitdagingen waar de deelnemers voor staan en zoeken naar oplossingen om gesprekssituaties soepeler te laten verlopen.
En natuurlijk, hulpmiddel in dit traject is het boek Fysiotherapeutische gespreksvoering (de tweede druk inmiddels al weer!); in dit boek heb ik een leidraad geschreven voor de uitdagingen waar een fysiotherapeut in zijn gesprek met de patiënt dagelijks voor staat.
Alle deelnemers ontvangen natuurlijk een boek om zich verder te verdiepen, dingen na te lezen en aanvullende tips en trics te vinden.
Intervisie
Tijdens de intervisie wordt in groepjes van drie gewerkt, als collega-fysiotherapeuten onder elkaar dus.
Iedereen brengt tijdens deze intervisie een opname in van een gesprek met een patiënt.
Dat is natuurlijk pittig, maar het is ook één van de leerzaamste vormen om aan je eigen gesprekscompetenties te werken.
Het past mooi in wat men noemt ‘deliberate practice’. Doelgericht leren om ergens beter in te worden.
De eerste cursusdag zit er net op. Het was erg inspirerend om te doen!
Een groep betrokken fysiotherapeuten die met energie en kundigheid hun vak uitoefenen.
Ik heb nu al zin in het vervolg!
Interesse in een incompany scholing?
Ook interesse in zo’n incompany cursus traject? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Veel van onze scholingen, niet alleen rond (motiverende of fysiotherapeutische) gespreksvoering, kunnen incompany verzorgd worden.
Zo verzorgde Matijs van den Eijnden en Nanna van den Nieuwendijk onlangs de cursus leefstijlcoaching voor een netwerkorganisatie.