Opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten

De opleiding tot leefstijlcoach leidt u op teneinde de zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventie te kunnen aanbieden. Deze GLI zal vanaf 1 januari 2019 door de zorgverzekeraars vergoed worden. Meer over de GLI leest u in het artikel ‘de gecombineerde leefstijlinterventie’.

Als fysiotherapeut of oefentherapeut bent u goed thuis op het gebied van bewegen, inspanningsfysiologie, gedragsverandering, motiveren en leefstijl. Om als leefstijlcoach een zogenaamde GLI te mogen aanbieden dient u te voldoen aan de competenties van HBO-leefstijlcoach. Het KNGF heeft de competenties van de algemeen fysiotherapeut en die van de HBO-leefstijlcoach naast elkaar gelegd en is tot de conclusie gekomen dat fysiotherapeuten zeer veel competenties reeds beheersen en daarnaast nog aanvullende scholing nodig hebben om zich leefstijlcoach te mogen noemen. Hiertoe komt er een speciale ‘aantekening Leefstijlcoach’ in het bestaande kwaliteitsregister. In de opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die wij zullen gaan aanbieden verwerft u de benodigde aanvullende competenties.

Inmiddels is het toetsingskader gereed dat door het KNGF (en Keurmerk) is ontwikkeld voor de opleiders die de opleiding tot leefstijlcoach willen gaan aanbieden. We hebben ons programma ingediend bij KNGF en wachten op de uitkomst van deze toetsing. De uitkomst van deze toetsing zal, volgens de berichten van het KNGF,  in de loop van maart bekend worden. Hopelijk kunnen we u half februari al laten weten wanneer de eerste cursus gepland gaat worden. Hou deze pagina in de gaten of schrijf u onderaan deze pagina in op de speciale GLI nieuwsbrief.

Inhoud van de opleiding tot leefstijlcoach

De opleiding tot leefstijlcoach bevat een scala aan onderwerpen. De hoofdthema’s zijn:

  • Gedrag/gedragsverandering en coaching/motiverende gespreksvoering in relatie tot leefstijl (roken, drinken, slapen, ontspanning)
  • Psychologie en psychopathologie
  • Pathofysiologie i.r.t. overgewicht en obesitas
  • De fysiologie van slaap en advisering op het gebied van slaaphygiëne
  • Mythe’s in relatie tot voeding, slaap, ontspanning en bewegen
  • Ontspanning, stress/stressmanagement en vermoeidheid
  • Het maken van een voedingsplan

Binnen de thema’s wordt telkens gewerkt vanuit wetenschappelijke evidenties. De thema’s worden gegeven door experts: ervaren docenten die uitstekend thuis zijn in de thematiek. In de toekomst volgen dan ook verdiepende cursussen en scholingen.

Interesse in de opleiding tot leefstijlcoach voor fysio- en oefentherapeuten? Laat ons dit weten door onderstaand formulier in te vullen. We houden u dan op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de gecombineerde leefstijl interventie en onze opleiding hiervoor. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op via ons algemene contactformulier.

Schrijf hier in en we houden je op de hoogte van de GLI en de cursus Leefstijlcoaching

* indicates required