Opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten

De opleiding tot leefstijlcoach leidt u op teneinde de zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventie te kunnen aanbieden. Deze GLI zal vanaf 1 januari 2019 door de zorgverzekeraars vergoed worden. Meer over de GLI leest u in het artikel ‘de gecombineerde leefstijlinterventie’.

Als fysiotherapeut of oefentherapeut bent u goed thuis op het gebied van bewegen, inspanningsfysiologie, gedragsverandering, motiveren en leefstijl. Om als leefstijlcoach een zogenaamde GLI te mogen aanbieden dient u te voldoen aan de competenties van HBO-leefstijlcoach. Het KNGF heeft de competenties van de algemeen fysiotherapeut en die van de HBO-leefstijlcoach naast elkaar gelegd en is tot de conclusie gekomen dat fysiotherapeuten zeer veel competenties reeds beheersen en daarnaast nog aanvullende scholing nodig hebben om zich leefstijlcoach te mogen noemen. Hiertoe komt er een speciale ‘aantekening Leefstijlcoach’ in het bestaande kwaliteitsregister. In de opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die wij zullen gaan aanbieden verwerft u de benodigde aanvullende competenties.

Momenteel is onvoldoende duidelijk hoe een fysiotherapeut de aantekening in het kwaliteitsregister kan vewerven. Hierover moet het KNGF en het Keurmerk binnenkort uitsluitsel geven. In de tussentijd werken wij aan een compleet scholingsprogramma tot leefstijlcoach. Naar verwachting kunnen we dit eind oktober aanbieden en zal de eerste groep in november en december 2018 geschoold kunnen worden.

Inhoud van de opleiding tot leefstijlcoach

De opleiding tot leefstijlcoach bevat een scala aan onderwerpen. De hoofdthema’s zijn:

  • Gedrag/gedragsverandering en coaching/motiverende gespreksvoering in relatie tot leefstijl (roken, drinken, slapen, ontspanning)
  • Psychologie en psychopathologie
  • Maken van een beweegplan en een voedingsplan
  • Pathofysiologie irt overgewicht en obesitas
  • Mythe’s in relatie tot voeding en bewegen
  • Stress/stressmanagement, vermoeidheid en slaap/slaaphygiëne

Binnen de thema’s wordt telkens gewerkt vanuit wetenschappelijke evidenties. De thema’s worden gegeven door experts: ervaren docenten die uitstekend thuis zijn in de thematiek. De opleiding zal bestaan uit twee modules die apart te volgen zijn (ook afhankelijk van eerder gevolgde scholingen en eerder verworven competenties):

  • module 1: leefstijlinterventie bij overgewicht en obesitas
  • module 2: coaching/motiverende gespreksvoering

In de toekomst volgen dan ook verdiepende cursussen en scholingen. Momenteel focussen we ons op het ontwikkelen van een solide en interessant basisprogramma dat tevens enige keuze biedt op moment dat professionals al bepaalde scholingen hebben gevolgd. Zo zal het zeer waarschijnlijk (mede afhankelijk van de eisen van de beroepsorganisaties) mogelijk zijn om alleen module 1 te volgen op moment dat u in het (recente) verleden een cursus motiverende gespreksvoering hebt gevolgd.

Interesse in de opleiding tot leefstijlcoach voor fysio- en oefentherapeuten? Laat dit ons dan weten door onderstaand formulier in te vullen. Dan houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de gecombineerde leefstijl interventie en onze opleiding hiervoor. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op via ons algemene contactformulier.

Schrijf hier in en we houden je op de hoogte van de GLI en de cursus Leefstijlcoaching

* indicates required