Driedaagse cursus ‘cognitive functional therapy’ (CFT – Peter O’Sullivan)

De driedaagse cursus cognitive functional therapy (CFT) gaat over aanhoudende of persisterende pijnklachten. Vooral lage rugpijn, bekkenpijn en nekpijn staan centraal. In deze unieke driedaagse CFT cursus behandelt Wim Dankaerts het klinisch redeneer raamwerk van Peter O’Sullivan en verruimt jouw mogelijkheden tot het beoordelen en behandel van eenvoudige en complexe (rug/bekken)pijn problemen. 

Peter O'Sullivan
Peter O’Sullivan

CFT is een benadering die je mogelijk kent van Peter O’Sullivan. Hij en zijn onderzoeksgroep, ontwikkelde de benadering en realiseerde veel wetenschappelijk onderzoek gericht op de aanpak en de componenten ervan. In het kort komt cognitief functionele fysiotherapie hierop neer: 

 • onderzoek door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek het gezondeidsprobleem van de patient; baseer jezelf hierbij op moderne inzichten over pijn in het algemeen en rug, bekken en nekpijn in het bijzonder.
 • kom tot een uniek en patientspecifiek verklaringsmodel; leg dit voor aan de patient en werk aan de acceptatie hiervan
 • stel, vanuit het verklaringsmodel, samen met de patient een behandeltraject op
 • voer het plan uit met regie bij de patient

Meestal wordt de cursus gegeven in de engelse taal, deze keer gewoon in het Nederlands/Vlaams. Dat is zeer waardevol aangezien tijdens de cursus ook enkele patiënten met aanhoudende klachten zullen worden gezien en de docent, Wim Dankaerts, hen zal onderzoeken en behandelen vanuit het CFT concept. 

Inhoud cursus

De eerste twee dagen van deze cursus gaan in op het concept en de toepassing van CFT. Interactieve college’s worden afgewisseld met patiënten demonstraties. Tussen de tweede en de derde cursusdag is ruime tijd gepland zodat u als cursist met het geleerde aan de slag kunt. Op de derde dag worden knelpunten besproken en de CFT benadering ‘gefine-tuned’. 

De programma onderdelen op een rijtje:

 • de basisuitgangspunten van CFT: makings sense of pain, exposure with controle, make a plan
 • de impact van de attitude en opvattingen van de hulpverlener
 • het ‘clinical reasoning framework’; een model dat als hulpmiddel dient in het klinisch redeneerproces van de professional
 • de toepassing van CFT bij enkele patiënten in demonstraties
 • principes van verandering bij aanhoudende pijn

Dit alles in een driedaagse cursus met maximaal 30 deelnemers met voldoende aandacht voor eigen inbreng. 

Over de docent: Wim Dankaerts

Wim Dankaerts is professor op de Universiteit in Leuven en gecertificeerd CFT trainer. Hij maakt sinds 2001 onderdeel uit van de onderzoeksgroep die CFT ontwikkelde. Deze onderzoeksgroep wordt geleid door Peter O’Sullivan; ook Kjartan Vibe Fersum, JP Caneiro en Mary O’Keefe maken hier deel vanuit.

Wim_Dankaerts_cognitive_functional_therapy
Wim Dankaerts

Wim Dankaerts behandelt wekelijks patiënten met aanhoudende pijnklachten in een privepraktijk in Tienen. Hij promoveerde aan de Curtin University in Australie in 2005. Tijdens zijn doctoraatsstudies was Wim docent aan het prestigieuze ‘Professional Masters in Musculoskeletal Physiotherapy-programma’ aan de Curtin University of Technology, Perth WA. Hij publiceerde tal van artikelen en geeft cursussen in binnen en buitenland. Zijn drukke agenda laat helaas maar beperkt toe om buiten België te doceren. Gelukkig komt hij in 2020 naar Nederland voor Viaperspectief. En dat is uniek!!

Praktische informatie en inschrijven

De driedaagse cursus CFT is niet eerder in Nederland aangeboden. De cursus zal geaccrediteerd worden voor manueel therapeuten, bekkenfysiotherapeuten, sportfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten bij het KNGF en Keurmerk. Naar verwachting zal dit 27 tot 30 punten opleveren.

De cursusdagen zijn telkens van 9.00 – 17.00 uur. De cursuslocatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land gelegen. Hieronder vind je de data van de cursusdagen:

 • 27 november 2020
 • 28 november 2020 en
 • 30 januari 2021

De cursusprijs is € 749,- (geen btw verschuldigd!). Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie.
Wij werken met een totaalprijs, er zijn geen verdere bijkomende kosten (zoals btw, catering, etc.). Je ontvangt een uitgebreide cursussyllabus op de eerste cursusdag. Ook ontvang je voorbereidingsmateriaal vooraf aan de cursus via email.

Vind je het leuk om deze cursus te volgen? Schrijf hieronder in! Na je inschrijving ontvang je (op werkdagen) binnen 24 uur een bevestiging per email. Controleer ook je ‘spam-box’, soms komen onze berichten hierin terecht. De algemene voorwaarden zijn op je inschrijving van toepassing.