De driedaagse cursus Cognitive Functional Therapy (CFT) gaat over aanhoudende of persisterende pijnklachten. Hierbij staat lage rugpijn en bekkenpijn centraal. In deze unieke driedaagse CFT cursus behandelt prof. dr. Wim Dankaerts het klinisch redeneer raamwerk van Peter O’Sullivan. Dit verruimt jouw mogelijkheden tot het beoordelen en behandelen van eenvoudige en complexe (rug/bekken)pijn problemen.
CFT is een benadering die je mogelijk kent van Peter O’Sullivan. Hij, en zijn onderzoeksgroep, ontwikkelde de benadering en realiseerde veel wetenschappelijk onderzoek gericht op de aanpak en de componenten ervan. De RESTORE trial is hier een van de meest bekende. In het kort komt cognitief functionele fysiotherapie hierop neer:
- Onderzoek door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek het gezondheidsprobleem van de patiënt; baseer jezelf hierbij op moderne inzichten over pijn in het algemeen en rug, bekken en nekpijn in het bijzonder.
- Kom tot een uniek en patiëntspecifiek verklaringsmodel; leg dit voor aan de patiënt en werk aan de acceptatie hiervan. Gebruik hierbij motiverende gespreksvoering.
- Stel, vanuit het verklaringsmodel, samen met de patiënt een behandeltraject op.
- Voer het plan uit met regie bij de patiënt.
Meestal wordt de cursus gegeven in de Engelse taal, deze keer gewoon in het Nederlands/Vlaams: Prof. Wim Dankaerts, certified CFT trainer is de docent. Tijdens de cursus zullen ook enkele patiënten met aanhoudende klachten worden onderzocht en behandeld vanuit het CFT concept. In het artikel ‘Cognitive functional therapy’ lees je meer over wat er anders is aan CFT.
Wat mag je van de cursus CFT verwachten?
- Drie inspirerende interactieve en leerzame cursusdagen
- Resultaat: je kent het clinical reasoning framework en de principes van Cognitive Functional Therapy en kunt dit toepassen op patiënten met wervelkolom- en bekken gerelateerde (aanhoudende) pijnklachten
- Voorwaarde voor deelname: HBO/universitaire opleiding fysiotherapie
- Cursusdata 2024:
- momenteel zijn nog geen data gepland, we wachten op bericht van de Australische onderzoeksgroep over het nieuwe scholingsrogramma. Op de hoogte blijven? Schrijf dan vrijblijvend in op de wachtlijst.
- Cursuslocatie: ‘Champ Aubert’, Boterbloem 1 in Driebergen. Goed bereikbaar met auto – gratis parkeren – en trein.
- Groepsgrootte: Minimaal 15, maximaal 30 deelnemers
- Docent/trainer: Prof. dr. Wim Dankaerts
- Investering: € 745,- incl. syllabus, koffie/thee, lunch/diner (0% btw, geen bijkomende kosten!)
- Accreditatie: 31 punten Kwaliteitshuis (Keurmerk + KNGF) (voor manueel-, bekken-, sport-, psychosomatisch-, algemeen), 24 punten voor SCN (chiropractoren). Oefentherapeut? Kijk hier!
De eerste twee dagen van deze cursus gaan in op het concept en de toepassing van CFT. Interactieve colleges worden afgewisseld met patiënt demonstraties. Tussen de tweede en de derde cursusdag is ruim tijd gepland zodat je als cursist met het geleerde aan de slag kunt. Op de derde dag worden knelpunten besproken en jouw CFT benadering ‘gefinetuned’. Op dag 2 én 3 staan patiënt ‘demonstraties’ (live of via videomateriaal) op het programma.
Je hoeft niet direct te betalen – je ontvangt eerst een nota.
Over de docent: Wim Dankaerts
Wim Dankaerts is professor op de Universiteit in Leuven en gecertificeerd CFT trainer. Hij maakt sinds 2001 onderdeel uit van de onderzoeksgroep die CFT ontwikkelde. Deze onderzoeksgroep wordt geleid door Peter O’Sullivan; ook Kjartan Vibe Fersum, JP Caneiro en Mary O’Keefe maken hier deel vanuit.
Wim Dankaerts behandelt wekelijks patiënten met aanhoudende pijnklachten in een privépraktijk in Tienen. Hij promoveerde aan de Curtin University in Australie in 2005. Tijdens zijn doctoraatsstudies was hij docent aan het prestigieuze ‘Professional Masters in Musculoskeletal Physiotherapy-programma’ aan de Curtin University of Technology, Perth WA. Hij publiceerde tal van artikelen en geeft cursussen in binnen en buitenland. Zijn drukke agenda laat het helaas maar beperkt toe om buiten België te doceren. Gelukkig komt hij voor Viaperspectief naar Nederland. En dat is uniek!!
De programma onderdelen op een rijtje:
- de basisuitgangspunten van CFT:
- makings sense of pain,
- exposure with controle,
- make a plan.
- de impact van de attitude en opvattingen van de hulpverlener
- aandacht voor de communicatieve aspecten van een consult
- het ‘clinical reasoning framework’; een model dat als hulpmiddel dient in het klinisch redeneerproces van de professional. Het bevat:
- mechanische en biomedische factoren
- psychische factoren zoals stress en ziektepercepties
- sociale factoren en familiaire aspecten
- predisponerende elementen, bv vanuit de voorgeschiedenis
- wetenschappelijke onderbouwing van het framework en de aanpak van CFT
- de toepassing van CFT bij enkele patiënten in demonstraties
- principes van verandering bij aanhoudende pijn
- patiëntdemonstraties
Dit alles in een driedaagse cursus met maximaal 30 deelnemers met voldoende aandacht voor eigen inbreng.
Je hoeft niet direct te betalen – je ontvangt eerst een nota.