Cursus Motiveren bij pijn

De cursus Motiveren bij pijn gaat over het professionele gesprek tussen u als fysiotherapeut en de patiënt met pijn. Het is een cursus voor fysiotherapeuten, al of niet gespecialiseerd, met betrekking tot ‘hands-off’ werken met een stevige inhoud en niet als ‘mode-trend’ of buzz-woord.

Herkent u de volgende situaties?

  • u vraagt aan een patiënt die al langere tijd rugpijn heeft, op moment dat hij toch weer meer last heeft gekregen: ‘wat heb je gedaan, heb je meer belast of iets dergelijks?’
  • u heeft tijdens het vorige consult uitgebreid uitgelegd dat de pijn die de patiënt in zijn nek voelt niet komt omdat er iets ‘stuk’ gaat maar dat het een ‘misinterpretatie’ is van zijn brein. En toch vraagt de patiënt het volgende consult: ‘Waarschijnlijk heb ik toch weer iets verkeerds met mijn nek gedaan. Kun je even kijken of jij iets kunt vinden?’
  • u voert een test uit tijdens uw lichamelijk onderzoek en vraagt: ‘Is dit pijnlijk?’

Mogelijk vraagt u zich af: gaat er iets mis in bovenstaande situaties? Jazeker, bij een aantal. Misschien bij allemaal. In de cursus leert u wat er hier mis gaat en hoe u dit anders zou kunnen doen.

Onderzoek naar de interactie tussen fysiotherapeut en patiënt leidt steeds vaker tot de conclusie dat deze van wezenlijk belang is en dat menig therapeut hier onvoldoende gebruik van maakt. Al langer is bekend dat de ideeën die de patiënt erop na houdt bepalend zijn voor zijn gedrag (hoe doen van oefeningen of niet, het opvolgen van adviezen, het hulp zoeken bij recidief van klachten, etc), Hagger et al publiceerde hier ondermeer over. Educatie en specifieke vormen van educatie zoals pijneducatie kunnen hierin een oplossing zijn. Verder is bekend dat de woorden die de patiënt gebruikt (hoe hij zich uitdrukt) verband houden met zijn wil en neiging tot veranderen en aanpassen. Tenslotte wijst ander onderzoek erop dat de vragen (en de daarbij gebruikte formulering en woorden) van de fysiotherapeut bepalend zijn voor de geneigdheid tot veranderen van de patiënt. Een artikel over de rol van gespreksvoering voor bijvoorbeeld manueel therapeuten lees je hier.

Het programma van de cursus ‘Motiveren bij pijn’ besteedt aandacht aan de volgende thema’s en vraagstellingen:

  • wat is ambivalentie en waarom en hoe speelt dit een rol bij patiënten met pijn?
  • welke gespreksvaardigheden kan ik inzetten om de ambivalentie van de patiënt te verminderen en zijn neiging tot veranderen te vergroten?
  • waarom leidt de vraag ‘heeft u pijn?’ tot een onbetrouwbaar antwoord en hoe kan ik dit beter aanpakken?
  • hoe geef ik een effectieve uitleg aan de patiënt en hoe gebruik ik daarbij zogenaamde ‘frames’ en metaforen?
  • hoe kan ik (pijn-)educatie combineren met motiverende gespreksvoering?

‘Motiveren bij pijn’ heeft tot doel de gespreksvoering van u als (gespecialiseerd) fysiotherapeut met de patiënt met (chronische) pijn niet een pijnlijk en problemen veroorzakend gesprek te laten worden maar een effectief en motiverend gesprek te laten zijn.

Cursus ‘Motiveren bij pijn’ op 21 juni 2017

In de zomer vindt de cursus ‘Motiveren bij pijn’ plaats in Driebergen op 21 juni. De cursusdag is van 9.30 – 17.00 uur. De cursuslokatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land gelegen.
De cursusprijs is € 245,- (geen btw verschuldigd!). Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie. Accreditatie bij het KNGF is verleend voor 9 punten voor het register algemeen fysiotherapeut, manueel therapeut en bekkenfysiotherapeut.

Interesse in de cursus in Driebergen en wil je inschrijven? Vul het onderstaande contactformulier in. Je ontvangt dan binnen 24 uur een bevestiging per email en enkele weken voor de cursus de voorbereidingsopdrachten in je mailbox. De algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Incompany

Deze eendaagse cursus wordt ook als incompany cursus aangeboden. Geïnteresseerd en wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via ons offerteformulier.