Cursus Buitenfysiotherapie

Hoe word ik buitenfysiotherapeut ® ?

Ben je bekend met het feit dat mensen in een groene omgeving veelal gezonder zijn?
Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe je die groene omgeving zou kunnen inzetten tijdens je fysiotherapie en oefentherapie behandelingen?
En wist je dat jouw praktijk daarvoor niet eens ‘midden in de natuur’ hoeft te staan?

De cursus Buitenfysiotherapie zet bewegen en oefenen in de natuur centraal.
De natuur als onderdeel van oefentherapie dus.
Als bijzonder en werkzaam ingrediënt van herstel. En als onderdeel van een gezonde leefstijl.

Programma cursus ‘Buitenfysiotherapie’

Tijdens deze cursus leer je meer over hoe buiten zijn kan bijdragen aan een beter herstel en aan preventie. Bij ‘fysiotherapie en oefentherapie buiten’ wordt er tijdens de behandeling natuur, omgeving en beweging ingezet. Zodoende draag je bij aan duurzame gedragsverandering van je patiënt.

Zowel bij een blessure, bij revalidatie als bij chronische klachten kun je de (groene) omgeving en de natuur gebruiken. In de cursus ervaar je zelf hoe verschillende werkvormen buiten meerwaarde hebben en leer je hoe je dit in de praktijk kunt gaan toepassen.
‘Buiten’ is een leefstijlinterventie voor zowel herstel als preventie.

Concreet biedt de cursus je:

 • de ideale start als je ‘buiten’ wilt gaan behandelen
 • een goede wetenschappelijke onderbouwing van buiten behandelen
 • handvaten om buiten aan de slag te gaan
 • veel inspiratie over mogelijkheden om ‘buiten’ te integreren in je behandelingen, van intake tot evaluatie
 • de mogelijkheid om met de basis dag te starten of gelijk zowel de basis als verdiepingsdag te volgen:
  • basis dag: in deze cursusdag maak je kennis met het concept ‘buitenfysiotherapie’. Hoe kun je werken met de omgeving, wat is de globale onderbouwing van de rol van de natuur, hoe organiseer je e.e.a., casuïstiek en enkele werkvormen.
  • vervolg/verdiepingsdag: in deze cursusdag gaan we dieper in op de onderliggende theorie en onderbouwing, krijg je meer praktische voorbeelden, werkvormen en toepassingen en leer je vanuit casuïstiek hoe je aan de slag kunt gaan.

Je hoeft niet direct te betalen – je ontvangt eerst een nota.


Wat mag je van deze cursus verwachten?

 • De cursus ‘Buitenfysiotherapie’ bestaat uit 2 delen: een basis dag en een verdiepingsdag. De didactische aanpak kent veel afwisseling: van theoretische uitleg, discussie, casuïstiek, toepassing (en dus ook naar buiten!) en ervaren.
 • Doordat de groep maximaal 15 personen groot is, heeft jouw leerproces de maximale aandacht.
 • Cursusdata 2024:
  • 10 april (basisdag) en 5 juni (verdiepingsdag), 9:00 – 17:00 uur
 • Cursuslocatie: Driebergen
 • Groepsgrootte: Minimaal 12 en maximaal 15 deelnemers.
 • Trainers: Janneke de Jong en Carla van Klink – Arts.
 • Investering: € 295,- voor de basisdag; € 525,- voor de basisdag en de verdiepingsdag. Dit is incl. materialen, koffie/thee en lunch (geen bijkomende kosten en 0% btw!).
 • Accreditatie: 14 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (voor beide cursusdagen), 6 punten voor cursusdag één (onder voorbehoud van goedkeuring aanvraag, voor Algemeen Fysiotherapeut). Oefentherapeut? Kijk hier!

Docenten/trainers

Janneke is een enthousiaste pionier op het gebied van buiten behandelen. Met een achtergrond als oefen-therapeut Mensendieck, fysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut en arbeidsfysiotherapeut. Haar focus ligt op preventie en op mensen met chronische, onverklaarbare klachten. Ze is gericht op natuurlijke houding en beweging. Ze is oprichter van ‘de buitenfysiotherapeut®’ en werkt ervaringsgericht en praktisch. Met deze insteek brengt ze mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.

Carla is een gemotiveerde fysiotherapeut met een achtergrond in de sport. Door persoonlijke ervaringen heeft zij ontdekt wat het belang is van buiten zijn. In eerste instantie als SlowRun coach en sinds de zomer van 2023 ook officieel als buitenfysiotherapeut. Carla werkt met een holistische visie en is gericht op preventie, leefstijl en (starten met) sportief bewegen.

Je hoeft niet direct te betalen – je ontvangt eerst een nota.


Alle praktische details op een rijtje

Accreditatie & prijs
Voor deze cursus is jouw investering € 295,- (basisdag) of € 525,- (basisdag én verdiepingsdag samen). Voor dit bedrag krijg je:
• Praktische, interactieve en leerzame cursusdag op maat, met een acteur.
• Accreditatie punten: 14 punten Kwaliteitshuis AF (onder voorbehoud van goedkeuring aanvraag); Vrijstellingen zijn niet mogelijk.
• Complete verzorging met lunch.
• Geen bijkomende kosten, 0% btw.
Praktische zaken
Alle cursusdagen: 09.00 – 17.00 uur

De basiscursus vraagt in totaal 7 uur van jouw tijd; de basisdag en de verdiepingsdag samen vragen 14 uur. Een voorbereidingsopdracht maakt deel uit van de cursus, evenals een opdracht tussen de cursusdagen. De inhoud van de cursus wordt niet getoetst; je gaat er mee aan de slag zoals je zelf graag wilt.

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging van inschrijving. Zodra je deze email van ons hebt ontvangen is je aanmelding definitief.

Ongeveer 6 weken voor de cursus ontvang je de nota.