Herintreder in de fysiotherapie

Als je als fysiotherapeut na een aantal jaren weer aan de slag wilt in de fysiotherapie moet je de nodige moeite doen om weer ‘aan de bak’ te komen. Allereerst natuurlijk de eisen voor het BIG-register en het CKR (centraal kwaliteits register). Maar daarnaast natuurlijk het weer opbouwen van een netwerk binnen de fysiotherapie zodat je meer kans maakt op een betaalde baan. Verder kiezen sommigen ervoor om eerst ervaring op te doen in een werkervarings plaats; een soort stage. Al met al veel geregel en uitzoeken. Hieronder enige informatie voor u als herintreder op een rijtje

BIG en CKR

Iedere in Nederland werkende fysiotherapeut moet geregistreerd staan in het BIG-register wil hij/zij als fysiotherapeut zijn/haar beroep uit kunnen voeren. Het RIBIZ voert het register. Als u uw diploma in Nederland heeft behaald kunt u zich in principe inschrijven in het BIG register. Als u uw diploma in het buitenland hebt behaald dan zijn er veelal allerlei voorwaarden aan registratie verbonden. Per 1 januari bent u niet meer in het BIG register ingeschreven tenzij u zich heeft ‘ge-herregistreerd’. De website van het BIG-register helpt u hierin verder.
Naast het BIG-register is er het CKR, het centraal kwaliteits register. Dit register is door het KNGF opgezet. Alle fysiotherapeuten die voldoen aan een aantal eisen staan in dit register vermeld. Over de (her)registratie-eisen voor het CKR vind je meer op onze (her)registratie pagina CKR fysiotherapie.
Ten slotte kent het CKR zogenaamde deelregisters waarin fysiotherapeuten die een erkende specialisatie hebben staan geregistreerd. Zo zijn er deelregisters voor ondermeer manueel therapeuten, kinderfysiotherapeuten en bekkentherapeuten.

Uw herintreden als fysiotherapeut

Om weer aan het werk te gaan is het soms noodzakelijk eerst enige werkervaring op te doen in de setting waar u graag zou willen werken. De ervaring leert dat door zelf de stoute schoenen aan te trekken en een praktijk te benaderen dit meestal goed lukt. Soms niet direct de eerste keer maar de aanhouder wint.
Daarnaast heeft u mogelijk behoefte aan scholing. Viaperspectief heeft in het verleden een cursus speciaal voor herintredende fysiotherapeuten gehad. Dit programma bestaat helaas niet meer. Sommige fysiotherapeuten volgen tegenwoordig de BIG her-registratie cursus omdat zij ook niet meer BIG geregistreerd staan. Heeft u wel uw BIG registratie dan zult u bij de diverse cursusaanbieders in het land moeten gaan ‘shoppen’ en een pakket samenstellen dat bij uw behoefte past. Ook Viaperspectief heeft een cursusaanbod voor open inschrijvingen.