Herintreder in de fysiotherapie

Als je als fysiotherapeut na een aantal jaren weer aan de slag wilt in de fysiotherapie moet je de nodige moeite doen om weer ‘aan de bak’ te komen. Allereerst natuurlijk de eisen voor het BIG-register en het CKR (centraal kwaliteits register). Maar daarnaast natuurlijk het weer opbouwen van een netwerk binnen de fysiotherapie zodat je meer kans maakt op een betaalde baan. Verder kiezen sommigen ervoor om eerst ervaring op te doen in een werkervarings plaats; een soort stage. Al met al veel geregel en uitzoeken. Hieronder enige informatie voor u als herintreder op een rijtje

BIG en CKR

Iedere in Nederland werkende fysiotherapeut moet geregistreerd staan in het BIG-register wil hij/zij als fysiotherapeut zijn/haar beroep uit kunnen voeren. Het RIBIZ voert het register. Als u uw diploma in Nederland heeft behaald kunt u zich in principe inschrijven in het BIG register. Als u uw diploma in het buitenland hebt behaald dan zijn er veelal allerlei voorwaarden aan registratie verbonden. Per 1 januari bent u niet meer in het BIG register ingeschreven tenzij u zich heeft ‘ge-herregistreerd’. De website van het BIG-register helpt u hierin verder.
Naast het BIG-register is er het CKR, het centraal kwaliteits register. Dit register is door het KNGF opgezet. Alle fysiotherapeuten die voldoen aan een aantal eisen staan in dit register vermeld. Over de (her)registratie-eisen voor het CKR vind je meer op onze (her)registratie pagina CKR fysiotherapie.
Ten slotte kent het CKR zogenaamde deelregisters waarin fysiotherapeuten die een erkende specialisatie hebben staan geregistreerd. Zo zijn er deelregisters voor ondermeer manueel therapeuten, kinderfysiotherapeuten en bekkentherapeuten.

Hulp bij uw herintreden als fysiotherapeut

U wilt weer aan de slag maar vraagt u af waar in het vak u het liefste zou willen werken. En waar u het beste op uw plaats bent. Viaperspectief kan u helpen dit uit te vinden. Ook helpen we u bij uw CKR registratie als u dat wilt.
Om weer aan het werk te gaan is het soms noodzakelijk eerst enige werkervaring op te doen in de setting waar u graag zou willen werken. Als dit niet direct lukt kan Viaperspectief u hierbij helpen, wij hebben het netwerk om dit voor u te realiseren. Ook bij het zoeken van een baan kunnen wij behulpzaam zijn.
Viaperspectief heeft een cursus ontwikkeld speciaal voor herintredende fysiotherapeuten. In de cursus staat het klinisch redeneren bij patiënten met lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, kniepijn, etc. centraal. Ook komen enige praktische vaardigheden aan bod. Deze cursus is een mooie opstap voor herintreders om weer op de hoogte te raken van inhoudelijke ontwikkelingen in de fysiotherapie en helpt herintreders hun niveau van bekwaamheid te verbeteren. De cursus helpt u als herintredende fysiotherapeut de stap naar de praktijk te maken en biedt ondersteuning aan uw herintrederstraject; zowel beroepsinhoudelijk, praktisch en bijvoorbeeld voor wat betreft uw registratie in het CKR. Lees meer over deze cursus op deze pagina.