Cursus Motiverende Gespreksvoering

Driedaagse cursus Motiverende Gespreksvoering

Merkt u dat uw patiënten/cliënten wel naar uw adviezen luisteren, maar niet doen wat u hen adviseert? Weet u wél wat uw cliënten/patiënten anders zouden moeten doen, maar níet hoe u ze zover kan krijgen om dat ook te doen? Bent u geïnteresseerd in methoden om de cliënt in beweging te krijgen? Bij bovenstaande vragen gaat het veelal om het veranderen van (gewoonte-)gedrag. Omdat de motivatie om te veranderen een goede voorspeller is van de feitelijke verandering is het belangrijk dat hulpverleners aandacht besteden aan de intrinsieke motivatie voor verandering. De cursus motiverende gespreksvoering biedt u de mogelijkheid om samen met uw cliënten deze intrinsieke motivatie tot verandering te onderzoeken en te vergroten. Motiverende gespreksvoering blijkt een effectieve methode om de motivatie van cliënten actief te ontdekken, exploreren en te ondersteunen. Het is een cliëntgerichte én directieve methode om te bevorderen dat de patiënt/cliënt intrinsiek gemotiveerd wordt tot (gedrags-)verandering. U leert in deze training deze effectieve benadering in de behandeling/begeleiding van (uitdagende) cliënten/patiënten.

Onderwerpen die in deze training aan bod komen:

 • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
 • de vier processen van motiverende gespreksvoering
 • wat is ambivalentie en hoe kunt u hiermee, samen met uw cliënt, effectief werken?
 • versterken van de vier basis gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven
 • het herkennen, ontlokken en verder exploreren van ‘verandertaal’ en ‘pijntaal’
 • het combineren van motiverende gespreksvoering met pijneducatie
 • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe het te herkennen en er effectief mee omgaan?
 • reflectie op de eigen gespreksstijl

Motiveren tot verandering

De workshop bestaat uit een combinatie van korte theoretische inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspel, discussie, simulatie, praktijksituaties en korte oefeningen. Tussen de tweede en derde cursusdag krijgt u de gelegenheid om een gespreksopname te
maken van uzelf en een cliënt, dit gesprek kort van eigen commentaar te voorzien, en het geheel door uw trainer van individuele feedback te laten voorzien. Dit alles voorafgaand aan de derde cursusdag. De driedaagse training/cursus motiverende gespreksvoering voor fysiotherapeuten is door het KNGF en het Keurmerk Fysiotherapie geaccrediteerd voor 30 punten (register Algemeen Fysiotherapeut) en is erkend door Claudicationet voor fase blauw.  Ook voor andere (para)medici is deze cursus geschikt en is accreditatie verkregen voor 30 punten bij het ADAP (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huidtherapeuten, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, MBB’ers).

Is een driedaagse cursus je te lang? Dan is mogelijk de tweedaagse cursus iets voor jou.

Cursusdata driedaagse Motiverende gespreksvoering

Gedurende het jaar wordt de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering verschillende keren aangeboden. De cursusdagen zijn telkens van 9.30 – 17.00 uur. De cursuslokatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land gelegen. Hieronder vind je de data.

 • cursus 1: 11 en 18 april en 30 mei 2018. VOL
 • cursus 2: 7 en 8 juni en 4 juli 2018. Hier zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.
 • cursus 2: 19 en 26 september en 31 oktober 2018. Hier zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.

De cursusprijs is € 695,- (geen btw verschuldigd!). Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie. Tevens ontvang je op de tweede cursusdag de ‘gesprekswaaier Motiverende gespreksvoering’ ter waarde van 15,- gratis; deelnemers ervaren het gebruik van deze waaier als bijzonder behulpzaam bij het aanleren van motiverende gespreksvoering. Accreditatie is verleend door het KNGF voor 30 punten (Algemeen Fysiotherapeut) en voor ADAP (diëtisten, logopedisten, oefentherapeuten) voor 30 punten.

Inschrijven op de cursus in Driebergen? Vul het onderstaande contactformulier in. Je ontvangt dan (op werkdagen) binnen 24 uur een bevestiging per email en enkele weken voor de cursus de voorbereidingsopdrachten in je mailbox. De Algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Incompany

De cursus Motiverende gespreksvoering die Viaperspectief heeft ontwikkeld is ook als incompany training te volgen. Voor uw praktijk, een zorggroep, een RGF, een (multidisciplinair) team in een revalidatiecentrum of verpleeghuis een nuttig en leerzaam traject.
Wilt u een traject op maat? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Informeert u vrijblijvend via onze contactpagina.