Cursus Motivational Interviewing

Tweedaagse Cursus Motivational interviewing

Coachen is van deze tijd. Ook in de fysiotherapie heeft coaching zijn intrede gedaan. De trend van de afgelopen 10 jaar is het werken vanuit een bio-psycho-sociale benadering en daarin heeft de fysiotherapeut naast zijn aloude monteurs rol ook een coachende rol. De fysiotherapeut coacht hierbij op verandering van gedrag van de patiënt en probeert het zelfmanagement te versterken. Motivational Interviewing is een aanpak die hierbij werkt! Maar de praktijk leert dat dit lastiger is dan dat het lijkt.

In deze tweedaagse cursus Motivational Interviewing verwerf je praktische kennis over gedragsverandering en gespreksvoering. Waarom is het veranderen zo ontzettend lastig (ook bij jezelf) en wat heeft de cliënt nodig om zijn gedrag te veranderen? Naast praktische kennis vormt het zelf doen een vast onderdeel van het cursusprogramma. De benadering van motivational interviewing of motiverende gespreksvoering staat hierbij centraal. Evidence based practice is ook bij deze cursus het uitgangspunt. Altijd zal, daar waar mogelijk, wetenschappelijk onderzoek ten grondslag liggen aan de leer- en oefenstof. Na het volgen van dezecursus beschik je over praktische en dagelijks toepasbare kennis en instrumenten/vaardigheden. Lees hier wat anderen van deze cursus vonden.

Onderwerpen die in de cursus motivational interviewing aan bod komen:

 • de basisprincipes van motiverende gespreksvoering
 • de vier processen van motiverende gespreksvoering
 • wat is ambivalentie en hoe kunt u hiermee effectief werken, samen met uw cliënt?
 • versterken van de vier basis gespreksvaardigheden: Open vragen stellen, Actief en reflectief luisteren, Samenvatten, Affirmaties geven
 • het herkennen, ontlokken en verder exploreren van ‘verandertaal’
 • het combineren van motiverende gespreksvoering met educatie
 • hoe kijkt motiverende gespreksvoering tegen weerstand aan, hoe het te herkennen en er effectief mee omgaan?
 • reflectie op de eigen gespreksstijl

De inhoud van deze cursus is gelijk aan de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering, wel heeft de tweedaagse training op een aantal aspecten minder diepgang en ruimte om te oefenen. Voor fysiotherapeuten die beweegprogramma’s willen uitvoeren is deze cursus zeer geschikt. Ook voor hen die een driedaagse training Motiverende gespreksvoering te lang vinden is dit een goed alternatief. 

Cursusdata Motiverende gespreksvoering

Gedurende het jaar wordt de tweedaagse cursus Motiverende gespreksvoering verschillende keren aangeboden. De cursusdagen zijn telkens van 9.30 – 17.00 uur. De cursuslokatie ‘Champ Aubert‘ in Driebergen is goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer en centraal in het land. Hieronder vind je de data.

 • cursus 1: 11 en 18 april 2018. VOL.
 • cursus 2: 7 en 8 juni 2018. Hier zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.
 • cursus 3: 19 en 26 september 2018. Hier zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.

De cursusprijs is € 495,- , dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee/uitgebreide lunch en accreditatie. Tevens ontvangt u op de tweede cursusdag de ‘gesprekswaaier Motiverende gespreksvoering’ ter waarde van 15,- gratis; deelnemers ervaren het gebruik van deze waaier als bijzonder behulpzaam bij het aanleren van motiverende gespreksvoering. Accreditatie is verleend door het KNGF voor 20 punten voor Algemeen Fysiotherapeut en Kinderfysiotherapie. Ook voor andere (para)medici is deze cursus geschikt en is accreditatie verkregen voor 21 punten bij ADAP (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck).

Interesse in de cursus in Driebergen en wil je inschrijven? Vul het onderstaande contactformulier in. Je ontvangt dan binnen 24 uur een bevestiging per email en enkele weken voor de cursus de voorbereidingsopdrachten in je mailbox. De Algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Incompany

De cursus Motivational Interviewing die Viaperspectief heeft ontwikkeld is ook als incompany training te volgen. Voor uw praktijk, een zorggroep, een RGF, een (multidisciplinair) team in een revalidatiecentrum of verpleeghuis een nuttig en leerzaam traject.
Wilt een traject op maat? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Informeert u vrijblijvend.